Afvallen lukt niet? Lees dit en het lukt jou wél!

Afvallen lukt niet in het algemeen omdat wat de meeste diëten gemeen hebben, is een gebrek aan hoe-ga-ik-dit-volhouden… Velen van ons vergelijken het woord dieet met ontbering, iets waar je ‘op’ gaat… en uiteindelijk mee stopt.

Hoe lang houden we ons dieet vol?

Dit patroon is welbekend. De meeste mensen hebben regelmatig geprobeerd om ‘afvallen lukt niet’ om te buigen in ‘ik houd het wél vol’. Maar al deze pogingen om gewicht te verliezen waren niet goed te doen op lange termijn. ‘Afvallen lukt niet’ werd dus helaas weer de realiteit. Hoe dan wel? Verder lezen en daarmee de valkuilen herkennen en de oplossingen toepassen. Deze vijf real-life tips kun je gebruiken om het stoppen met een dieet voorgoed te vervangen door langdurig gewichtsverlies.

Dus: snel afvallen in het begin maar ook blijvend op gewicht!

Hieronder kun je lezen hoe je al deze belemmeringen kunt overwinnen met de juiste aanpak! En het begint natuurlijk met de perfecte keuze voor de afslankmethode die het beste bij jou past.

Top 5 belemmeringen voor snel afvallen

Je lichaam protesteert (hoofdpijn, chagrijnig,…)

Hongergevoel (ook snel na het eten)

Sterke drang naar bepaald voedsel (die geur!)

Sociale druk (etentjes & verjaardagen!!)

Emoties (emotie-eten)

Afvallen lukt niet – Tip 1

Je lichaam wil niet
Drastische of al te strenge diëten kunnen stemmingswisselingen, hoofdpijn, fysieke en mentale vermoeidheid, prikkelbaarheid en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Ook een wattig gevoel in het hoofd of zombie-gevoel wordt wel eens genoemd als negatieve bijwerkingen. Niemand wil zich zo voelen uiteraard! Sterker nog: het veranderen van je dieet zou ertoe moeten leiden dat je je energiek, licht, helder, en gelukkig voelt!

Hoe dit te verhelpen
Denk terug aan wat er in het verleden misging met diëten en beloof jezelf eerdere misstappen niet te herhalen. Jij kent je lichaam beter dan wie dan ook, wat betekent dat je precies weet wat ellendig voelde destijds.

Onderzoek geeft aan dat vaak te weinig calorieën en te weinig koolhydraten de grootste boosdoeners lijken te zijn. Wat dus kan helpen om dit ellendige lichaamsgevoel te voorkomen zijn eigenlijk de dingen die we intuïtief al weten:

  • neem een extra gezonde snack
  • eet wat meer
  • voeg fruit toe

Hoewel het onlogisch lijkt meer te eten wanneer je probeert gewicht te verliezen, moet je toch op je lichaam vertrouwen. Ja, je moet minderen om te om pondjes kwijt te raken, maar niet voorzien in je basisbehoeften kan je spijsvertering en gezondheid schaden, en dat is waarom je lichaam zegt: STOP! Om het vol te houden moet je dus goed doseren: niet te weinig, niet te veel, precies goed.

Afvallen lukt niet – Tip 2

Honger
Honger vijf minuten of zelfs een uur na het eten is niet noodzakelijk voor gewichtsverlies of een betere lijn. Sterker nog, (chronische) honger geeft aan dat uw dieet onevenwichtig of onvoldoende is. En dit kan ertoe leiden dat uw lichaam zich verzet tegen gewichtsverlies door energie op te slaan ‘voor later’.

Hoe dit te verhelpen
Neem, om kilo’s en centimeters te verliezen zonder knagende honger, gezonde voedingsmiddelen die het verzadigingsgevoel stimuleren en u langer ‘vol’ houden. Dus hoog in magere eiwitten (biologische eieren, gevogelte, vis, bonen en linzen), vezels (fruit, groenten, volle granen, bonen, linzen) of goede vetten (avocado, noten, zaden en extra vergine olijfolie en kokosoliën).

Voorbeeld: een maaltijd van 350 calorieën bestaande uit een kopje zwartebonensoep, gegarneerd met een kwart van een gehakte avocado, gegrilde asperges en een half kopje gekookte quinoa geeft je een veel voller gevoel dan een diepvriesmaaltijd van eveneens 350 calorieën…. Een andere slimme strategie is om voedingsmiddelen te eten die meer volume hebben zonder overtollige calorieën. Voorbeelden hiervan zijn waterrijk vers fruit en groenten of luchtige zetmelen, zoals gepofte volle granen.

Afvallen lukt niet – Tip 3

Sterke drang naar bepaald voedsel
Bijna iedereen heeft wel een lijstje met etenswaren die we zonder problemen voor de rest van ons leven zouden kunnen missen. Maar ook een lijst(je?) met bepaalde producten die we niet kunnen of willen laten staan… En als je daar niet structureel vanaf kunt blijven dan wordt het al snel:

‘afvallen lukt niet’! Het is ook moeilijk, want op lange termijn gewicht leren beheersen is een levenslange verbintenis. Maar met behulp van de vele programma’s op deze site zeker wél mogelijk.

Niet het vinden van een manier om regelmatig ‘guilty pleasures’ toe te laten in je dieet is de voornaamste reden waarom veel mensen de strijd tegen het jojo-en verliezen …
Proberen om week na week ‘perfect’ te zijn is meestal de boosdoener wat leidt tot frustraties, irritaties, chagrijn, woede of zelfs depressiviteit. En dat kan weer uitmonden in vreetbuien of het stoppen met je dieet. En dan ben je weer terug bij af.

Hoe dit te verhelpen
Neem afscheid van de ‘alles of niets’ mentaliteit. Met die manier van denken kan een kleine afwijking in het volgen van je dieet gedachten opwekken als: ‘Zie je wel, ik heb het weer verpest, ik kan nu net zo goed helemaal los gaan op die emmer ijs uit de vriezer!’ En dat houdt je gevangen. Als je je zorgen maakt of je je wel kunt inhouden, laat dan kleine uitspattingen toe.

Bijvoorbeeld:

  • deel een dessert in een restaurant
  • koop een koekje bij de bakker in plaats van een doos meememen naar huis
  • neem voedselrijke tussendoortjes die aanvoelen als uitspattingen,: zoals amandelboter, avocado en pure chocolade

Als je niets hebt om naar uit te kijken qua eten en te genieten van eten wordt het dieet zeker een ramp!

Afvallen lukt niet – Tip 4

Sociale druk
Vele klanten van ons hebben ons verteld dat ze negatief commentaar krijgen als ze iets niet willen eten of drinken. Vrienden en familieleden reageren dan met opmerkingen als: ‘Je hoeft geen gewicht te verliezen, je er prima uit.’ Men gaf aan zich schuldig of verleid te voelen tot het eten van voedsel dat ze proberen te vermijden, en onderzoek bevestigt dit. Uit een recente studie blijkt namelijk dat vrienden die samen eten veel meer eten dan wanneer ze met vreemden zijn. Vrienden geven elkaar zogezegd ‘toestemming’ om te veel te eten. Afvallen lukt niet in zo’n omgeving, dus daar moet je wat aan doen.

Hoe dit te verhelpen
Doorbreek het eten-als-vermaak patroon. Plan geen bezoek aan vrienden of familie rondom happy hours, lunches of diners. Ga naar een toneelstuk in plaats van een film (waar popcorn en snoep niet zijn toegestaan). Of ga dansen en wees vrijwillig de BOB, zodat je met goed fatsoen water kunt drinken. Als je commentaar krijgt, leg dan concreet uit waarom je doelen belangrijk zijn voor je. Bijvoorbeeld dat je er beter door slaapt of dat het maagzuur en migraine voorkomt. Je vrienden zouden het gevoel kunnen krijgen dat ze een partner-in-crime kwijt zijn. Maar als ze om je geven zullen ze vrede hebben met en zich aanpassen aan de manier waarop jullie je tijd samen doorbrengen.

Afvallen lukt niet – Tip 5

Emoties
We zijn vanaf de geboorte geprogrammeerd om eten emotioneel te gebruiken. We vieren maaltijden en halen onze banden aan tijdens feestdagen. We gebruiken eten om onze liefde te tonen, brengen anderen eten in tijden van crisis en gebruiken voedsel als troost. Een vreselijke dag op het werk óf een langverwachte promotie kunnen beiden leiden tot een uitgebreid diner. Emotioneel eten wordt daarom gezien als de grootste belemmering voor gewichtsverlies.

Hoe dit te verhelpen
Sterke emoties hebben de neiging rationele gedachten te overstemmen en ons af te leiden van de gevolgen van de onmiddellijke actie. Afvallen lukt niet als je bijvoorbeeld écht verdrietig bent en niet meer aan morgen laat staan overmorgen denkt. En als je dan weet dat je je goed voelt door het eten van ijs dan ga je ervoor. Maar ook dit patroon is te doorbreken, zij het zeker niet gemakkelijk of snel.

Hiermee leren omgaan kan een dramatisch effect op je gewicht hebben. Als je het gevoel hebt naar de koelkast getrokken te worden, check dan online succesverhalen, lees over meditatie, doe een beetje yoga – elk van deze dingen kunnen helpen de intensiteit van je gevoelens terug te dringen , en je opnieuw je langere-termijn doelen te doen realiseren.

Concreet:

  1. Gooi je gevoelens eruit (smijt wat goedkope borden kapot!)
  2. Als je slecht eet, houd het dan bij een ding en laat het slechte gevoel dat je hierdoor ongetwijfeld krijgt goed tot je doordringen
  3. Leg ‘slecht’eten op een moeilijk te bereiken plaats
  4. Doorbreek de spiraal en stop bij één keer licht zondigen
  5. Geef jezelf een deadline voor een project, een sport etc. en voorkom zo weekend eet-orgies…