Worden alle eiwitten gelijk gemaakt? En waarom zijn er zoveel verschillende vormen van wei-eiwit?

Ik dacht dat ik de antwoorden op deze vragen wist, maar toen ik alle producten voor Ladder formuleerde, ontdekte ik al snel dat er een duistere kant is aan de supplementenindustrie die niets te maken heeft met illegale ingrediënten of gevaarlijke producten.

In veel gevallen geven de “goede” supplementen die u neemt uw lichaam misschien niet wat u denkt. Dat komt omdat verschillende soorten wei-eiwitten een verschil kunnen maken in de opname.

En, nog belangrijker, het aantal mazen in de etikettering van supplementen maakt het voor supplementenbedrijven bijna te gemakkelijk om te liegen over wat er op het etiket staat.

In de afgelopen 10 jaar toont onderzoek aan dat gezondheidsfunctionarissen bijna 800 waarschuwingen hebben gegeven aan voedingssupplementen die gevaarlijke ingrediënten bevatten. En in bijna alle gevallen (98%) ontdekte de USDA dat de ingrediënten in kwestie nergens op het etiket stonden.

Als u er zeker van wilt zijn dat het label dat u leest juist is, zorg er dan voor dat u een product gebruikt dat door een derde partij is gecertificeerd. Goede opties zijn onder andere NSF Certified for Sport, Informed Sport en BSCG.

Als er geen certificering door derden is, weet dan dat niemand heeft gevalideerd dat wat er op het etiket staat, daadwerkelijk in het product zit.

Naast rook en spiegels op je eiwitetiket, is dit wat je moet weten over het kiezen tussen verschillende eiwitpoeders en hoe je de beste wei-eiwitten kunt vinden voor jouw behoeften en zuurverdiende geld.

Wat is Whey Proteïne?
Wei-eiwit wordt om een paar eenvoudige redenen beschouwd als het gouden standaardeiwit: het bevat veel eiwitten per portie, minder koolhydraten en vet, en zit vol met alle essentiële aminozuren en hoge niveaus van BCAA’s. En de opname ervan is erg hoog, wat betekent dat je lichaam dat eiwit aan het werk kan zetten om te helpen bij spiergroei en herstel.

eiwit poeder

Dat betekent niet dat wei je enige eiwitoptie is of dat andere geen goede vervangers zijn. Whey is immers op zuivelbasis. Dus als u een zuivelallergie heeft, kan dit een probleem zijn. Als je gewoon lactose-intolerant bent (zoals je zult ontdekken), veroorzaken sommige whey-opties mogelijk geen enkel probleem.

Maar als u op zoek bent naar een handige, betaalbare manier om meer eiwitten aan uw dieet toe te voegen, dan is wei-eiwit een van de beste opties die u kunt vinden.

Hoe wordt Whey Protein gemaakt?
Whey is afkomstig van melk en is een bijproduct van het kaasbereidingsproces. Als je een liter melk in een blok kaas verandert, voeg je enzymen toe aan de vloeistof. Hierdoor wordt de vloeistof gescheiden in vloeistof en wrongel. De overgebleven vloeistof is puur eiwit, dat wei wordt.

 

Als u begrijpt hoe wei wordt gemaakt, kunt u begrijpen waarom er verschillende soorten wei zijn, zoals wei-eiwitconcentraat, wei-eiwitisolaat en wei-eiwithydrolysaat.

Hoe meer je het product verwerkt en filtreert, hoe meer het kleine veranderingen aanbrengt in de uiteindelijke versie van de wei.

Je zult veel verschillende voordelen horen (en zien dat sommige eiwitten duurder zijn), maar het meeste is gewoon een marketinghype.

Whey Eiwit Concentraat
Whey eiwit concentraat is de meest basale vorm van wei eiwit. Dat betekent niet dat het slecht is, maar er zijn voorschriften die betekenen dat wei-eiwitconcentraat een breed scala aan zuiverheid kan hebben.

Volgens de wet betekent het label “concentraat” dat het product tussen de 35 en 80 procent eiwit per gewicht kan bevatten.

Dit is een groot probleem als je je zorgen maakt over de hoeveelheid eiwit die je gebruikt en opneemt. Anders gezegd, als je 100 gram eiwitpoeder uitschept, kan het concentraat worden genoemd als ergens tussen de 35 en 80 gram van dat schepje eiwit is.

Dat is een behoorlijk groot bereik, daarom is certificering door derden zo belangrijk. Als je niet iemand hebt die de juistheid van het etiket valideert en je ziet wei-eiwitconcentraat op het etiket, is het moeilijker om precies te weten hoeveel eiwit je echt binnenkrijgt.

Als het etiket klopt, is wei-eiwitconcentraat voor de meeste mensen een goede optie vanwege de prijs en waarde.

Maar het heeft enkele beperkingen als u rekening moet houden met kleinere details zoals koolhydraten, vetten en lactose in uw eiwit.

Als je een idee wilt hebben van hoe wei-concentraat wordt gemaakt, is hier een goed beeld: stel je voor dat vloeibare wei van een lopende band in een emmer valt. De vloeistof wordt gefilterd op onzuiverheden, gedehydrateerd, omgezet in een poeder, gearomatiseerd, en daar ga je – heerlijke wei-eiwit!

Omdat het zo’n eenvoudig proces is, is wei-concentraat vaak de goedkoopste bron van eiwitsupplementen.

Whey Eiwit Isolaat
Wei-eiwitisolaat, vanuit juridisch oogpunt, zorgt voor wat meer gemoedsrust over de zuiverheid van uw eiwit. Dat komt omdat het verdienen van “wei-eiwitisolaat” op een etiket betekent dat, tenzij uw supplementenleverancier liegt (wat helaas gebeurt), betekent dat uw eiwit voor ten minste 90 procent eiwit moet zijn.

Om terug te gaan naar ons voorbeeld van 100 gram: als je er 100 gram eiwit uit schept, krijg je minimaal 90 gram eiwit binnen.