Het begon met een artikel met de titel The Most Dangerous Diets Ever, toen ik directeur was van een grote wellnesssite. De post bevatte dieetmethoden zoals “The Lintworm Diet” (en dat is precies hoe het klinkt), “The Cookie Diet” en het vergeten “Prolinn Diet” (een mooie mix van uithongering + slachthuisbijproducten). Het was een ontnuchterende herinnering aan alle gekke diëten die zijn gekomen, verdwenen en gereïncarneerd met nieuwe wendingen.

In de eerste week klikten meer dan 4 miljoen mensen door de post. Aan de ene kant had een deel van mij het gevoel dat we erin geslaagd waren. Aan de andere kant verschoof mijn groeiende frustratie naar iets veel groters: helpt een van deze artikelen u echt om uw dieet te verbeteren?

Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat het een overwinning is om niet naar een lintworm of koolsoep te grijpen, maar ik weet niet zeker of iemand die voor die opties kiest, het gevoel heeft dat hij de perfecte manier van eten heeft gevonden. In plaats daarvan proberen ze alleen maar kleine winsten te behalen, zelfs als dat betekent dat ze op korte termijn minder genieten van eten.

De frustratie en het schuldgevoel die ik door dat artikel ervoer, veranderden mijn carrière (ik stopte kort daarna met werken) en de manier waarop ik mensen wilde helpen. Net zo belangrijk, het deed me nadenken over welke diëten echt gevaarlijk zijn.

En in plaats van te beginnen met het voor de hand liggende, begon ik me af te vragen of een tijdloos hoofdbestanddeel – kip en broccoli – een deel van het probleem was.

ALS JE DIEET ENKEL UIT KIP EN BROCCOLI BESTAAT, MOET DAT ZIJN OMDAT DAT JE KEUZE IS. NIET OMDAT JE GELOOFT DAT VOEDSEL DE ENIGE WEG IS NAAR EEN BETER LICHAAM EN EEN VERBETERDE GEZONDHEID.

Wat is de kip en broccoli
Dieet en waarom de rage?
Het is niet zozeer een “dieet” als wel een mentaliteit van wat je moet eten om gezond te zijn. Zoals je zult zien, wijst de meerderheid bij het ondervragen van dieetcoaches, RD’s en voedingsdeskundigen op “kip en broccoli” als hoofdbestanddeel van een gezond voedingspatroon.

Waarom wordt het eten van kip en broccoli gezien als het toonbeeld van gezondheid? Op het eerste gezicht zijn er veel voor de hand liggende en eerlijke redenen. Kipfilet zonder vel is mager vlees dat een goede bron van magere eiwitten is. En als het op groenten aankomt, is de benadering van het “broccolidieet” zo oud als de tijd. Groente nodig? Broccoli gewoon toevoegen.

kip en broccoli

De combinatie is eiwitrijk, vetarm, koolhydraatarm en niet erg calorierijk. Het is de reden waarom het het hoofdbestanddeel van old-school bodybuilding-diëten werd, omdat die combinatie helpt het lichaamsvet onder controle te houden wanneer het wordt vervangen door meerdere maaltijden per dag.

Het werd een rage omdat het werkt … technisch. Als u meerdere keren per dag kip en broccoli eet, kan dit u helpen gewicht te verliezen en “gezondere” opties in uw dieet op te nemen.

Maar als het volgen van een gezond dieet net zo eenvoudig was als het indrukken van de “kippenbroccoli” gemakkelijke knop, dan zou niemand ooit worstelen met hun gewicht.

De realiteit is dat het volgen van een dieet (elk dieet!) ongelooflijk moeilijk is. Onderzoek heeft 4 populaire diëten vergeleken en ontdekt dat hoe langer je op het dieet zat, hoe moeilijker het was om het dieet te volgen.

Het maakte niet uit of het eiwitrijk, vetarm, koolhydraatarm of een variatie op een evenwichtige aanpak was.

En een deel daarvan is het resultaat van een kip-broccoli-mentaliteit. Als je denkt dat het eten van een beperkt aantal voedingsmiddelen – en opties die je misschien minder wenselijk vindt – dan is de kans groot dat je een burn-out krijgt en dat gewichtsverlies niet blijvend is.

Waarom het dieet niet eindigt

Rechtvaardig dieetmiddelen
Laten we terugkeren naar het idee van ‘gevaarlijke diëten’. Het is fascinerend om erover na te denken, want hoewel velen van hen ogenschijnlijk gek zijn (eerlijk gezegd, wie wil er een lintworm?), zijn mensen nog steeds bereid om deze diëten eens te proberen.

Het verlangen om af te vallen, spieren op te bouwen of langer te leven is zo’n krachtig einddoel dat we bereid zijn tot het uiterste te gaan om bijna alles te proberen om de gewenste resultaten te bereiken.

 

Er zijn drie belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het overwegen van uw eigen dieet.

Een doel najagen geeft ons een kick. We weten dat het anticiperen op iets ons een grotere dosis dopamine geeft dan het eindresultaat. Daarom is het belangrijk om van de reis te genieten, maar ook iets om rekening mee te houden bij het kiezen van diëten. Het idee om snel resultaat te behalen (met hogere kosten of ongemak) zal je hersenen opladen met feelgood-chemicaliën die je kunnen verblinden voor hoe de daadwerkelijke ervaring zal zijn.
Dieetcultuur knoeit met je perceptie. Als je bereid bent bijna alles te eten (of liever niet te eten) om af te vallen, dan moet een eerdere ervaring extreme scenario’s haalbaar hebben gemaakt. Houd deze gedachte even vast, want het is ongelooflijk belangrijk.
Neem niet het aas om snel af te vallen. Onthoud dat als het te mooi klinkt om waar te zijn of extreem tijdelijk is, het onwaarschijnlijk is dat het u de gewenste resultaten zal opleveren. Of het zal allemaal rook en spiegels zijn. Als het uw doel is om vet te verliezen, hoeft u niet heel snel 10 kilo af te vallen om het net zo snel weer aan te komen. Dit richt veel meer schade aan dan we kunnen beginnen uit te leggen.